google-site-verification: googled49e2f8b0159ac5e.html
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/www.ozyonder.com
Cihangir TAŞDELEN
cihangir.tasdelen@palguvenlik.com.tr
Fiziki Güvenlik
11/07/2019

Güvenlik kısaca can ve malın tehdit ve tehlikelere karşı korunmasıdır.

Güvenlik Hizmeti ise bina ve tesisler ile ikametlerin içerisinde bulunan insanların (personel, ziyaretçi, sakinler) ve önemli kişilerin, tehdit ve tehlikelere karşı (terör saldırısı, sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, gasp, yağma, suikast vb.) korunması için fiziki ve teknik imkanlar kullanılarak verilen hizmetlerdir.

Fiziki güvenlik belirli bir bölgeyi güvenlik görevlileri ile koruma altına almaktır.

Fiziki güvenliğin ana unsuru İnsandır. Ülkemizde 2004 yılında yürürlüğe giren 5188 sayılı ‘'Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'' ile Özel Güvenlik Eğitim Kurumları kurulmaya başlanılmış ve adayların eğitim alarak sınavda başarı sağlamak şartı ile Özel Güvenlik Görevlisi olmalarına imkan sağlanmıştır.

Ancak, Görev alanlarının çeşitliliği ve her görev alanının kendine özgü bir takım özellikleri bulunması nedeniyle bu eğitimlerin ne kadar başarılı olduğu ayrıca tartışılabilir.

Çünkü eğitim kurumlarında verilen eğitimler genel kapsamlıdır. Tüm özel güvenlik adaylarına müfredat gereği aynı eğitim verilmektedir.

Burada en büyük sorumluluk Özel Güvenlik Şirketlerine düşmektedir.

Personele iş yerinin özelliğine göre oryantasyon eğitimi ve görev başı eğitimler ile belirli zamanlarda tekrarlanacak hizmet içi eğitimler verilerek bu açık kapatılmalıdır.

Tabi ki başarılı bir güvenlikten söz edebilmek için insan unsurunun elektronik sistemler tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Uluslar arası teknolojiler yakından izlenmelidir.

Elektronik sistemlerin başlıcaları; Fiziki engeller, giriş kontrol sistemleri, Alarm Sistemleri, Kapalı Devre Kamera Sistemler (CCTV) Yangın alarm sistemleri ve güvenlik teçhizatlarıdır.

Fiziki Güvenlik Hizmetinin amacı;

-Güvenli Bölgeler oluşturmak

-İzinsiz girişleri engellemek, engellenmediği durumlarda zorlaştırmak ve giriş süresini uzatarak Kolluk Kuvvetlerinin müdahale şansını arttırmak,

-Suç aletlerinin korunan yere gizlice sokulmasını önlemek,
-Caydırıcılık diyebiliriz.

Tabiki, önemli unsur olarak saydığımız insan faktörünü devamlı olarak zinde tutmak için denetimlerin ve eğitimlerin aksatılmaması gerekmektedir.

Ülkemizin modüs operandisi de göz önünde bulundurularak, konusunda uzman eğitimcilerle verilecek alan eğitimleri ve hizmet içi eğitimlerle güvenlik görevlilerinin göreve uyumları sağlanmalıdır.

Fiziki Güvenlik de personel seçimi de çok önemlidir.

Örneğin Kritik tesislerde veya kişi korumasında görev alacak personeller, kritik tesislerin ve VIP'ın güvenlik konseptine uygun görev yapabilecek, silah kullanma becerilerine sahip, psikolojik ve fiziksel testlerden geçirilerek ‘'ciddi ve titiz'' bir çalışma ile belirlenmelidir.

Teknoloji her ne kadar en üst seviyede olursa olsun onu en iyi kullanacak ve yönetecek kişi insan unsurudur ve bu gerçek hiçbir zaman değişmeyecektir.

Cihangir TAŞDELEN



735 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Saat