google-site-verification: googled49e2f8b0159ac5e.html
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/www.ozyonder.com

ÖZYÖNDER SEKTÖRDEKİ BÜROKRATİK SORUNLARI İLGİLİ KURUMLARA İLETTİ

ÖZEL GÜVENLİK YÖNETİ VE KURUCU SORUNLARI

1-            5188 sayılı Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik yoruma çok açık olduğu için her il Kanunu farklı şekilde yorumlayıp, farklı şekilde uygulanabiliyor. Bu farklılıklar Genelge ve Emir Yazılar ile düzeltilmeye çalışılsa da, emir yazılar da maalesef sadece kanun ve Yönetmelik maddeleri yazılıyor, kesin ve net cümlelerden kaçınılıyor.  Ayrıca yeni sektöre giren yöneticilerin değişikleri görebileceği bir yer yoktur.

2-            Otomasyon sistemine geçinildiği halde hala aksaklıklar devam ediyor. Sistem tam olarak oturuncaya kadar ceza yazılmaması doğru olur kanaatindeyim. Örneğin ben 2 aydır sistemdeki bir hata yüzünden personel bildirimi yapamıyorum. Konuyu Ankara Özel Güvenlik Daire Başkanlığına ve İstanbul Özel Şubeye bildirdim. 

3-            Özel Güvenlik İzni olan yerler Kanun gereği senede bir kere, lüzum görüldüğünde ise her zaman denetlenebilir. Ama İzin almayan yerler güvenlik işini bekçi, denetim gözetim elemanı yada danışma adı altında yapmaktadırlar. SGK da danışman olarak kaydedilmekte hatta çoğunun SGK’sı yapılmamakta(Özellikle Emekli Olanların), sivil kıyafet ile görevlerini yapmaktalar. Kayıtlı olmadıkları için denetim, evrak hazırlamak, yasal yaptırım yoktur. Bu durum sektörü danışma firmalarına kaydırmaktadır.izin almadan güvenlik işi yapmaya teşvik etmektedir.

4-            Şantiye izni için kalıcı izin mi alınacak yoksa geçici izin mi alınacak hala muallaktadır.

5-            Otomasyon (ÖGNET) sistemi ile ilgili kullanım kılavuzu eski, her gün yeni butonlar ekleniyor veya çıkarılıyor. Kullanım kılavuzun yenilenmesi ve eğitim verilmesi uygun olur.

6-            Yüksekokul mezunu Güvenlik sorumlusu bulmak zor oluyor.  Güvenlik sorumlusunun kaldırılması yada lise mezunu ayarına çekilmesi uygun olur.

Özel Güvenlik Hizmetleri Birleştirilmiş Genelgesinde;

Fiilen onbeş kişi ve üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edilen yerler de en az bir güvenlik sorumlusu görevlendirilmek zorunludur hükmü bulunmaktadır.

Projede  güvenlik müdürü ve amirler varken genelge gereği ayrıca güvenlik sorumlusu bularak çalıştırmak, bulunan güvenlik sorumlusuna güvenlik görevlilerinden fazla para ödemek ve hep gündüz çalıştırmak, bunu müşteriye anlatmak ve  kabul ettirmek zaten başlı başına bir sıkıntı  iken, 19 MART 2019 tarihli Bakanlık Genelgesinde yapılan değişiklikle ‘’Görevden ayrılan güvenlik sorumlusunun yerine görevden ayrıldığı tarihten itibaren aynı gün içinde yeni bir güvenlik sorumlusu görevlendirilir’’ hükmü getirilmiştir.

Bugün istifa eden bir güvenlik sorumlusunun yerine hemen aynı gün güvenlik sorumlusunu nasıl bulacağız? Güvenlik sorumlusu bulmak için 1 ay gibi bir süre tanınması daha uygun olacağı kanaatindeyiz.

7-            Yönetici il dışında olduğu zaman bildirimleri nasıl yapacak, Bildirimler sabit IP den yapıldığı için Genelge ile sorumluluk yöneticide olmak şartı ile ÖGG görevlisi ile şifre paylaşılmak suretiyle bildirim yapılabilir denilse de kaşe ve yönetici imzası nasıl olacak?

8-            Özel Güvenlik Görevlisinin Kimlik Süresini güvenlik görevlisinin kendisinin takip etmesi gerekir. Sonuç olarak bu ÖGG’ye görev yapabilmesi için verilen bir kimliktir. Bunun takibinden neden güvenlik şirketi yöneticisi sorumlu tutuluyor. Bir ceza verilmesi gerekirse Güvenlik Görevlisine verilemez mi? Ayrıca kanun gereği özel güvenlik şirketleri güvenlik dışında başka iş yapamaz maddesi gereği kimlik süresi biten personeller mahkeme kararı ile işe iade edilmektedir. Firmalar ne yapacağını bilemez durumdadır.

9-            Denetim esnasında Güvenlik görevlisinin kimliğini yanında bulundurmaması, sivil kıyafet giymesi vb. cezayı gerektiren fiillerden güvenlik görevlisi sorumlu tutulmalı ve ceza ÖGG’ ye verilmelidir. Şirket yöneticilerinin her gün her projeyi görmesi mümkün değildir. Kıyafet uygunsuzluğunda yada devamlı yaşanan sorun projedeki temizlikçi vs.lerin güvenlik yerinden aldıkları montu ısınmak için giymelerinde kimliksiz personel çalıştırmaktan işlem yapılıyor bu gibi durumlardan her projede olan proje müdürü, amiri veya şefi sorumlu olmalı yada şahsın ismi vardiya defterinde veya çalışma çizelgesinde olup olmadığına bakılmalı o şekilde ise işlem yapılmalıdır.

10-Mali mesuliyet Sigorta poliçelerini her firma farklı yaptırmaktadır.

1 Kimi acente poliçede sadece TC numarası ve POLİÇE YAPILIŞ TARİHİ  (İŞE GİRİŞ DEĞİL) ni gönderiyor.

2 Kimi acente poliçede TC ve çalıştığı projeyi gönderiyor.

Netice itibari ile mss poliçesi şirket merkezli mi olmalıdır. Yeni ÖGNET den öyle anlaşılıyor. Her proje yani lokasyon için ayrı poliçemi açılmalıdır. Yoksa tek poliçede çalıştığı yer mi belirtilmelidir. Bunları acentelere anlatamıyoruz. Çok düşük maliyetli ve çok sirkülasyonlu iş olduğu için ilgilenmiyorlar.Sonuç olarak

  1. A…ÖZEL GÜVENLİK TC 123456…… İşe giriş tarihi 01 haziran 2019
  2. A…ÖZEL GÜVENLİK TC 123456….. PROJE AS…SİTESİ işe giriş tarihi 01 haziran 2019
  3. A…ÖZEL GÜVENLİK   as… sitesi poliçesi , ab… sitesi poliçesi , ac sitesi poliçesi gibi her lokasyonun ayrı poliçesimi olması gerekir.

11-         Koruma planı halen elden teslim edilmektedir. Ayrıca KHK da koruma planları üçüncü kişiler görmeyecektir denirken projelerde denetleme dosyasında çekmecelerde muhafaza edilmektedir. Ayrıca koruma planını okuyan anlayan bir özel güvenlik görevlisi görülmemiştir.

12-         Artık izin alan yerlerde birim sorumluları olmak zorunda ayrılan birim sorumlusunun yerine yenisinin atanması gerekiyor. İşverenler bu konulara ciddi bakmıyor. Hizmet alıyorsam ben neden uğraşıyorum diyor. Sitelerde yönetimler yıldan yıla değişiyor hem işi bilmemeleri hem de yöneticiliği süreli yaptıkları için ilgilenmiyorlar.

13-         OGNET de yapılan değişiklikler güvenlik firmalarına duyurulmuyor. İş sözleşmesinin kalkması, koruma planının elden verilmesi , her şey sistem üzerinden olacak denirken kıyafet kataloğu elden istenmesi  vb. Birbirimize sorarak öğreniyoruz.

14-         Tek tip kıyafete geçilmesi firmalarının ekonomik yükünü hafifleteceği gibi özel güvenlik görevlilerinin daha ciddiye alınmasını sağlayacağı kanaatindeyiz. Ayrıca her beş veya on yılda diğer kolluk kuvvetlerinde olduğu kolda bir şeritle kıdemleri belirlenirse  ögg nin saygınlıklarının artacağını düşünüyoruz.

15-         Hizmet alan yerlerin izin sayıları acilen gözden geçirilerek güncellenmeli (zamanında aşırı yüksek sayılar verilmiş)ayrıca FİB deki izin sayısından kaç kişi eksik çalışılabilineceği belirlenmeli yapılan sözleşmede sayı içinde  aynı kriterlerin belirlenmesi önemlidir. (20 kişilik projede en az kaç eksik personel ile çalışılabilir? Her hangi bir kanun maddesi yoktur.

16-         Özel güvenlik yetkilerinin tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir.

17-         Yeni otomasyon sisteminde Personel nakilleri ile ilgili buton yok. Mecburen personeli çalıştığı projeden çıkartıp, yeni projesine ilk defa giriyormuş gibi giriş yapmak zorunda kalıyoruz. İstanbul’un bildirim sistemi bu konuda daha iyiydi. Ayrılma Nakil ve Başlama Nakil yaparak nakilleri tamamlıyorduk. Böylelikle çıktı aldığımızda bu personelin başka projeden nakil olduğunu görebiliyorduk.  

18-         Denetleme formunda ‘’ Özel Güvenlik Şirketi çalışan özel güvenlik görevlilerinin kimlik kartlarının bir örneğini bir ay içerisinde koruma ve güvenlik hizmeti sağladığı yerin yetkilisine vermiş mi?’’ maddesi özel güvenlik görevlileri için bir ekstra bir zaman kaybı. Özel Güvenlik Hizmeti sağladığımız yerin yetkilisi bizden böyle bir şey istemiyor. Zaten işe alışlar onların bilgisi dahilinde oluyor. Ayrıca yeni sistemde yerin yetkileri de sisteme girebilecekleri için kendileri görebilirler.

19-         Yapılan Denetimlerde sözleşmedeki personel sayısından az personel çalışması durumunda ‘’Denetimde görülen eksiklikler nedeniyle’’ adli para cezası uygulanmaktadır. Denetim gelmeden 1 hafta önce 4-5 personelin işten çıkması söz konusu olabiliyor veya toplu istifalar olabiliyor. Belki denetim 1 hafta önce gelse personel sayısını tam olarak görecekti. Bu personelin verilen (1) hafta süre içerisinde tamamlanması da mümkün olmamakta ve cezai müeyyide ile karşı karşıya kalmaktayız. Oysaki o projenin 1 sene ya da 6 aylık süre içerisindeki personel hareketlerine bakılsa ve uzun süredir eksik personel çalıştıran şirketlere bu ceza kesilse daha uygun olacaktır.

Bir sene içerisinde sözleşmedeki personel sayısı normalde tam olan ancak denetim geldiği ay ya da hafta personel çıkışları nedeniyle (bazen hizmet verdiğimiz proje yetkilisi de yeterli görmediği personelleri çıkartmak istiyor ve bu yapılan güvenlik sözleşmelerinde genelde geçiyor) sözleşme sayısından az personel görülmesi durumunda ceza yazılmaması uygun olacaktır.  Sektörde aşırı sirkülasyon olması nedeni ile 25 kişilik bir projede bir yıl içerisinde 50-60 kişi çalıştırmama rağmen 20 kişiyi geçemediğiz oluyor.

 

20-         İstanbul da daha önceki POLNET sisteminde insan olmanın verdiği özellik ile tarih veya farklı projeye atama yaptığımızda üst yazı ile müracaat ettiğimizde gerekli düzeltme yapılıyor cezai uygulamaya yapılmıyordu. ÖGNET sisteminde en azından aynı düzeltme yapılabilecek bir sistemin olması şirket yöneticilerinin mağdur olmamasını sağlayacaktır.

21-         Uzatma ve sayı değişimlerinde nasıl bir yol izleneceği bilinmemektir. Bu konuya  çözüm getirilmeli.

22-         Bir üyemiz spor müsabakasında 25 kişilik anlaşma ve bildirim yapmıştır. Müsabaka saatinde 5 personel söz verdiği halde gelmemiştir. Denetimde eksik personel çalıştırmaktan işlem yapılmıştır. Bu durumda başkalarının hatası şirkete ve yöneticiye ceza olarak yansıtılmaktadır.

303 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Saat